Yapay Zekâ, Perovskit Güneş Hücrelerinin Üretimini Yönlendiriyor!

 Yapay zekâ bazen iş yükümüzü hafifletiyor bazen de geleceğimizle ilgili (“işimi elimden alır mı?”) soru işaretleri yaratıyor. Ancak bu kez, olumlu bir gelişme ile ön plana çıkıyor. 


Fotoğraf: Markus Breig, KIT; çizim: Felix Laufer, KIT


Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden gelen yeni bir araştırmaya göre, makine öğrenimi teknikleri sayesinde perovskit güneş hücrelerinin üretimi hem daha verimli hem de daha hatasız hale getirilebiliyor.

Güneş enerjisinden elektrik üretme teknolojisi olan fotovoltaik sistemler, iklim krizine karşı küresel mücadelede kilit rol oynuyor. Bu alandaki yeniliklerden biri de ince yapılı ve esnek formda üretilebilen perovskit güneş hücreleri. Yüksek verimlilikleriyle öne çıkan bu teknolojinin, seri üretim aşamasındaki zorlukları çözmek için şimdi yapay zekâ devreye giriyor.


Makine Öğrenimi Üretim Sürecini Nasıl İyileştiriyor?

Üretim sürecinde toplanan büyük miktarda veriyi yapay zekâyla analiz eden Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları üretim aşamasında meydana gelen hataları önceden fark edebilmeyi amaçladı. Bunun için derin öğrenme tekniklerini kullanarak, perovskit ince filmlerin oluşum sürecini belgeleyen bir veri setini analiz ederek, ürünün son verimliliğini etkileyen faktörleri belirlemeye çalıştılar. 

Konuya ilişkin çalışmanın yayımlandığı The Royal Society of Chemistry’deki makalenin yazarlarından Felix Laufer, bu yöntemle artık üretim sırasında yaşanabilecek hataların güneş hücresi tamamlanmadan tespit edilebildiğini söyledi. 

Bu ilerleme sadece güneş enerjisi alanı için değil, üretim teknolojilerinin geleceği açısından da önemli. Bu tarz yenilikler, yapay zekânın yalnızca yazılımda değil, fiziksel üretim süreçlerinde de etkinliğini ortaya koyuyor. Belki de “Yapay zekâ artık sadece destekleyici bir teknoloji değil; oyunun kurucularından biri haline geliyor.” diyebiliriz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar